Putem învăța din criză – Daniel Lar

Pe Daniel Lar l-am intalnit la finalul lui februarie la Suceava intr-un eveniment organizat de Beni Husarciuc. Spunea printre altele ca o criza poate reprezenta un avantaj daca aceasta este gestionata corespunzator. Iata ca pe pagina sa de Facebook a scris cateva ganduri privitoare la criza in care ne aflam acum din cauza virusului tot mai prezent si pe meleagurile noastre.

Printre altele, criza in care suntem ne face sa ne gasim mai mult timp sa gandim. Deoarece lucruri care pana acum o saptamana pareau urgente, dintr-o data si-au pierdut aparenta importanta.

Si avem mai mult timp cu familia, unde probabil multi aveam de recuperat.

Aici cateva idei la inceput de criza – din ce am citit, gandit si discutat zilele astea:
– Online-ul functioneaza. Criza va accelera tranzitia catre online, si pentru multi va fi momentul cand vor descoperi ca online-ul (conferinte video, etc) chiar functioneaza; nu inlocuieste perfect conectarea umana directa, dar in lipsa acestei optiuni, online-ul compenseaza cu brio. Si cred ca unele drumuri nu isi au rostul.
– Nicaieri nu e ca acasa. Chiar cand poti castiga mai mult in alte parti. Doar uitati-va la traficul din si spre Romania.
– Prea multa optimizare nu ajuta. Toata optimizarea cu supply-chains care se intind peste continente, cu migrarea productiei in locurile cele mai ieftine, si cu “just in time delivery” duce la dependente si vulnerabilitati care acum costa. Eficienta isi are rolul ei, dar cand e dusa la extrem ne face ne-eficace. Doar uitati-va la o zi cu agenda supra-incarcata, cum ne impacteaza (negativ) eficacitatea.
– Crizele clarifica prioritatile. Cand se apropie criza, devine foarte clar unde si cu cine vrei sa o astepti. E vorba de credinta, de familie, de comunitate.
– Educatia se face prin provocari. Si lectiile recente ajuta la crizele actuale. Tarile care au avut de luptat cu limitari, provocari, pandemii mai recent – Taiwan, Singapore, etc – inca isi amintesc lectiile si au disciplina sa le implementeze. In Europa mai greu ne amintim lectiile ultimei crize majore prin care am trecut – al 2-lea razboi mondial in vest, comunismul in est. Sa speram ca invatam si ne amintim cat de repede.
– Criza ne aminteste ca putem sa o depasim doar ca si comunitate, ca si umanitate. Si, desi cateodata scoate ce e mai rau din oameni, tot criza scoate si ce e mai bun din oameni.
– Intr-un fel e avantajos sa trecem toti impreuna printr-o criza, decat sa trecem fiecare separat. Cele prin care trecem individual sunt mai greu de dus tocmai din cauza perceptiei ca suntem doar noi cu probleme, in timp ce celorlalti le merge bine.
– Invatam mai repede in crize. Criza accelereaza invatarea si, cumva, incercam sa ne adaptam.
– Devenim recunoscatori fata de altii pentru ca ne dam seama de faptul ca depindem de ei mai mult decat credeam. Si in aceste momente sunt recunoscator pentru toti cei care nu au optiunea de “a lucra de acasa”, si care tin sistemul functional – sistemul medical, lanturile de aprovizionare, etc.
– Atat panica cat si supra-spiritualizarea sunt periculoase. Cred ca trebuie sa facem tot ce tine de noi sa avem grija, sa ne protejam pe noi si pe altii, si in acelasi timp sa traim cu speranta, credinta si curaj.

Stay connected, stay healthy, pray and don’t waste a good crisis. “A crisis is a terrible thing to waste” Paul Romer

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu