Este lectura o alternativă viabilă?

Picture 003

Mai este necesară lectura în zilele noastre? Atâta timp cât o cultură literară bogată şi un limbaj nuanţat reprezintă valori sociale, răspunsul este afirmativ. Încă de la apariţia internetului s-au ridicat voci care au decretat sfârşitul lecturii. Însă atâta timp cât este numai o problemă de suport, opoziţia nu există. Este mai mult o opţiune de confort şi accesibilitate. Există deja pe internet numeroase biblioteci digitale.
Problemele legate de televizor şi calculator vizează cât timp şi în ce scopuri sunt utilizate. Aceste întrebări este firesc să ni le punem şi în legătură cu cărţile. O lectură excesivă şi prost direcţionată poate duce şi ea la sedentarism, dificultăţi de adaptare, tulburări de vedere…

Mama – Cartoon Network, Tata – Internet.

Problemele încep când copiii, de cea mai fragedă vârstă, sunt uitaţi de în faţa televizorului sau la tastatura calculatorului. Nu cred că există părinţi care de bunăvoie şi-ar lăsa copiii nesupravegheaţi într-un mediu necunoscut şi cu persoane necunoscute. Dar când îi abandonează în faţa monitorului, asta fac!

Ce avantaje prezintă lectura?

Nu dezvoltă o asemenea dependenţă, nu generează câmp electromagnetic, nu afectează în aceeaşi măsură aparatul vizual. Lectura (de calitate) dezvoltă vocabularul, lărgeşte aria subiectelor accesibile, stimulând comunicarea. Este facilitată prin lectură, transmiterea valorilor de la o generaţie la alta, spre deosebire de internet şi televiziune, care au ca spaţiu predilect cotidianul. Lectura stimulează gândirea şi dezvoltă imaginaţia. Acţionând prin cuvânt, ea presupune un efort de reprezentare. Citind, configurăm spaţii şi împrejurări, construim imagini într-un mod personal. Televiziunea şi jocul pe calculator scutesc utilizatorul de o parte a acestui efort. Iar omul, prin natura sa, alege calea minimului efort. Cu cât vârsta este mai fragedă, cu atât seducţia exercitată este mai mare. În povestea citită, copilul poate cel mult să se identifice cu un personaj, în joc el este personajul dorit, poate să reia totul de la început, să schimbe deznodământul. De aceea am convingerea că un copil prea familiarizat cu televizorul şi calculatorul înainte de a învăţa să citească, are puţine şanse de a deveni cititor pasionat, pentru că este obişnuit să-şi obţină satisfacţiile pe căi mai uşoare.
Nici aici nu se poate trage o linie de demarcaţie strictă. Lucrurile nu sunt albe sau negre. Aşa cum există cărţi de duzină şi cărţi dăunătoare, aşa există şi jocuri care stimulează creativitatea şi inteligenţa şi dezvoltă abilităţi de adaptare. Totul stă în măsură şi selecţie.

Cum atragem copiii spre lectură?

În primul rând copilului trebuie să i se citească poveşti. În jurul lecturii trebuie creată o atmosferă plăcută. Trebuie să ne asigurăm că ascultătorul nostru înţelege şi participă. Copilul trebuie solicitat să-şi exprime părerea, să anticipeze, să configureze finaluri posibile. Este esenţială depistarea precoce şi tatarea defectelor de vedere şi a deficienţelor de orice fel. Fără transformarea actului citirii într-un automatism, nu se poate ajunge la lectură. Textele trebuie să fie adecvate capacităţii de înţelegere şi înclinaţiilor manifestate de copil. Este adevărat că poveştile sunt nemuritoare, dar generaţiile se schimbă şi au alte centre de interes. Exemplul personal al părinţilor şi un mediu adecvat ajută mult. Experienţa personală şi profesională îmi spun, însă, că trebuie să existe şi o predispoziţie lăuntrică.

Încercăm să protejăm un mod de a fi şi valorile în spiritul cărora am trăit. Dar, după cum am spus, lumea este într-o schimbare accelerată, iar direcţia este greu de prevăzut.

by ioanadragota

Biblioteca Agape, Suceava, este bogata in ceea ce priveste oferta de carte astfel ca oricine este binevenit.

 

 

Acest articol a fost publicat în 1 și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Este lectura o alternativă viabilă?

  1. Prolibro zice:

    Sursa acestui articol este textul „Este lectura o alternativă viabilă?” publicat de Ioana Dragota.

    Si pe internet e valabila porunca a 8-a…

  2. suceavaevanghelica zice:

    Am completat cele de trebuinta pentru ca munca sa nu fie atribuita altcuiva.
    Multumesc pentru sesizare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s