Pastorul Florin Ianovici despre situatia in care se gaseste Romania

Intotdeauna devenim mai puternici atunci cand intelegem viata, cand stim pentru ce si cum sa ne rugam. Acesta este motivul pentru care am analizat ultimile evenimente petrecute in Romania.

USL devine majoritar in Parlament pe fondul victoriei in alegerile locale. Oamenii au fost indurerati unii chiar scarbati de faptul ca PDL-ul care si-a asumat rolul de a eradica coruptia baronilor PSD, s-a dovedit la fel de corupt sau, pe alocuri, chiar mai rau. In asemenea conditii, presedintele tarii este obligat din punct de vedere democratic sa incredinteze sarcina formarii guvernului majoritatii parlamentare, adica USL-ului. Guvernul este incredintat domnului Ponta care propune cabinetul – ministrii – si dupa primirea avizului de specialitate pe comisii este audiat de Parlament si investit.

Presedintele Romaniei primeste juramantul noilor membrii de guvern. Imediat dupa acest demers incepe o lupta pe care premierul o declanseaza: dorinta acestuia de a reprezenta Romania la Consiliul European. Disputa creeata este dezbatuta initial in Parlament unde premierul obtine acordul Parlamentului. Ulterior presedintele Basescu ataca hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala care decide ca presedintele tarii poate reprezenta Romania la Consiliul Europei iar, daca acesta doreste, poate delega pe prim minstru in locul sau. Este evident ca guvernul are atributiuni operative si nu de reprezentare. La fel de clar este ca presedintele tarii are atributii de reprezentare si nu operative. Desi decizia Curtii Constitutionale este devaforabila dorintei sale, premierul Ponta o ignora, afirmand ca este o decizie politica, si merge la Bruxelles unde are parte de un tratament destul de dur. Cred ca ignorarea acestei decizii a Curtii Constitutionale este o abatere grava de la conduita democratica care impune faptul de a te supune chiar cand nu iti convine.

Pe fondul acestei probleme se declanseaza, ca reactie de raspuns, plagiatul tezei de doctorat a domnului Ponta. Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat, după ce anterior Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Anterior, un alt for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Pentru cei mai multi dintre romani este evident ca dl Ponta a plagiat.

De aici, din acest punct, lucrurile se precipita. Nu exista o strategie imediata de demitere a presedintelui Basescu ci aceasta trebuia pregatita prin Ordonata de Urgenta nr 41 care elimina pragul de prezenta obligatoriu. Insa presiunea mare si probabil alte sentimente de tulburare au facut ca suspendarea presedintelui sa intervina cu o zi mai devreme de adoptarea Ordonatei care elimina pragul. Suspendarea a fost in 4 iar ordonanta emisa in 6. Este important de mentionat ca suspendarea presedintelui s-a facut pe seama dezertarii unor parlamentari apartinand chiar PDL-ului la USL. Votul prin care s-a obtinut indepartarea lui Blaga de la sefia Senatului a fost dat de un parlamentar pocait care a trecut la USL. Apoi, ulterior, acesta a trecut inapoi la PDL si s-a dus cu biblia la pupitru Parlamentului ca sa indemne la pace.

Avem parte de o a treia etapa a razboiului si anume cea prin care se cere Curtii Constitutionale sa decida dupa ce reguli se va vota. Cum era logic d.p.d.v. juridic, Curtea decide ca legea in vigoare este cea din momentul initierii procedurii de demitere si nu ordonanta de urgenta care a fost adoptata ulterior si care elimina pragul.

A patra etapa este referndumul in sine unde Basescu este infrant zdrobitor. Desigur se poate argumenta ca celor 7,4 milioane de votanti in favoarea demisei li se opun cei 850 de mii plus o parte din cei ce nu au venit la vot. Nu stim cati dar logica impune sa apreciem ca Basescu nu are doar 850.000 de simpatizanti.

Astazi, in cea de-a cincea runda, asteptam din nou decizia Curtii Constitutionale cu privire la validarea sau invalidarea referndumului. S-au depus contestatii, s-au emis ipoteze de validare prin lipsa de legitimitate a presedintelui Basescu.

Analiza pe care o intreprind este un raspuns prin care as dori sa ajut informand si structurand informatiile pentru ca nu doar sentimentele sa fie baza deciziilor noastre ci si datele concrete.

Vorbind de legitimitate se invoca considerentul moral, anume cel al faptului ca dl Basescu nu mai are suportul natiunii. Este corect faptul ca majoritatea romanilor il vrea demis pe acesta. Insa invocarea temeiului moral este facut de dl Ponta si dl Antonescu. Dl Ponta nu cred ca mai poate vorbi de morala, deoarece nu atat plagiatul cat reactia dansului fata de aceasta problema il descalifica. Dl Antonescu a afirmat, fara vreo presiune, ca se retrage din viata politica daca la vot nu vin 9 milioane de romani. Pe de alta parte dl Basescu spune ca merge la vot si apoi renunta public. Oricare dintre aceste trei personaje nu are calitatea de a invoca legea morala.
Pe de alta parte legitimitatea inseamna sa ai la baza normele de drept nu aprecieri de ordin subiectiv. Legile in vigoare dupa care s-a desfasurat votul sunt cele care atesta un nr de 18 milioane de votanti cu un prag al prezentei de 9 mil. (am operat cu aproximari). In baza acestor norme va decide Curtea Constitutionala si nu in baza unor statistici ulteroare care nu au legitimitate legala si nu in baza normei morale deoarece Curtea nu este instanta cu caracter spiritual ci legal.

Iata ce spun in concluzie:

1. Basescu s-a descalificat in fata romanilor si a comis o mare greseala prin faptul ca a taiat pensia, incalcand un drept constitutional. Eu, salariatul ,depun in pusculita statului banii din ceea ce muncesc, ca la batranete sa ii cheltui. Dl Basescu a spart pusculita batranilor, condamnandu-i pe unii la moarte. Sigur toate acestea in conditiile in care desi in Romania s-a strans cureaua guvernul PDL da milioane de euro pe o frunza. Aici apare anomalia si durerea: suntem dispusi la efort, la sacrificii dar nu la bataie de joc.
2. Ponta s-a descalificat prin lipsa unei conduite democratice, nerespectand decizia Curtii Constitutionale pe care acum o invoca ca ultima salvare a democratiei. Dl Ponta s-a descalificat si prin neacceptarea unei evidente: a plagiat. Dansul nu poate invoca baza morala deoarece ii e straina.

3. Dl Antonescu s-a descalificat prin faptul ca desi a invocat in suspendarea lui Basescu faptul ca acesta nu a respectat principiul separarii puterilor in stat si a intervenit in situatii pentru care nu avea dreptul, face campanie publica impotriva lui Basescu desi era presedinte interimar. Dl Antonescu s-a descalificat prin afirmatia hazardata si neonorata a retragerii din politica.

4. Toti trei s-au descalificat prin limbajul suburban in modul in care se adreseaza in arena politica. In democratie functioneaza respectarea institutiilor statului indiferent de persoana care le conduce. Este inacceptabil ca disputa politica sa afecteze institutiile statului pe motiv ca personele din frunte au dispute personale. E o problema care se rezolva la gradinta democratiei.

5. Parlamentul s-a descalificat prin migrarea continua a deputatilor si senatorilor de la un pol al puterii la noul pol al puterii. Este evident ca parlamentul nu este al Romaniei ci al lor.

Sa nu credeti ca Europa ne este prietena. Cei mari nu pot fi prieteni cu cei mici decat in Imparatia lui Hristos. Europa are agenda ei iar presiunea exercitata, desi benefica pe moment, poate deveni in viitor o sursa de presiune nedorita. Noi trebuie sa ne rezolvam diferendele, nu altii.

Ma rog si astept : Curtea Constitutionala sa invalideze referendumul ca un exercitiu de normalitate al democratiei si functionarii statului de drept.

Ma rog ca dl Basescu sa se intoarca la Cotroceni si sa isi pregateasca retragerea din viata politica prin organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale intr-o singura sesiune pentru ca suntem saraci si nu avem bani pentru doua scrutine.

Ma rog ca dl Ponta sa inteleaga cum functioneaza democratia si sa respecte institutia presedintiii chiar daca il dispretuieste pe omul Basescu. Astept deasemenea ca dupa alegerile parlamentare sa nu mai auzim de dl Ponta ca premier deoarece a discreditat onoarea tarii si a dovedit ca este imatur din punct de vedere politic.

Astept ca la alegerile pentru presedinte sa scoata Dumnezeu un candidat cu un alt profil decat al dl Antonescu.

Ma rog ca la alegerile parlamentare Dumnezeu sa pregateasca o miscare cu puternice accente morale si nationale care sa castige alegerile iar PDL si USL sa ramana ceea ce sunt: oraganizatii mici pentru ca nu iubesc romanii si Romania ci doar pe ei insisi.

Florin Ianovici

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Pastorul Florin Ianovici despre situatia in care se gaseste Romania

 1. Marius Bota zice:

  O analiza cat se poate de corecta si petinenta, asa cum se cade unui om obiectiv!

 2. Pingback: R.O.E. » Florin Ianovici: Mă rog și aștept: Curtea Constituțională să invalideze referendumul ca un exercițiu de normalitate al democrației și funcționării statului de drept

 3. Pingback: Analiza unei suspendări prezidenţiale: de la noul guvern Ponta la decizia CCR (Florin Ianovici) | trăiește-ți viața altFEL

 4. ovidiu zice:

  In ultimii aprox 30 de ani ai Israelului dinainte de robia asiriana, cand Osea a vorbit era cam aceiasi situatie.Instabilitate politica, unul domnea o luna , alltul il omora si se punea in loc.Tot asa pana tara a devenit o ruina.
  A fost si un rege, Menahen parca, ce a domnit 10 ani fara sa fie omorat.
  El a introdus taxa pe marile averi, a luat de la cei bogati sa plateasca tribut.Nu e nimic nou sub soare.Cred ca a fost un tip f popular, azi lua 90% ca nu a taiat pensiile.
  Pe de alta parte tot el si-a ucis regele, si a spintecat pantecele femeilor insarcinate dintr-o cetate care nu l-a primit.Un om crud, totusi popular si populist.
  Imi place ce scrieti,sunt toti dintr-o oala.Totusi problema cea mai mare nu sunt conducatorii ci cf Osea starea natiunii si bisericii.Un om care minte cum bea apa, cum poate lua votul majoritatii intr-o tara zis crestina?Ex pot continua…Nu cred ca Domnul v-a da conducatori mai buni, daca biserica nu incepe sa traiasca dupa Scripturi.

 5. Maria R. zice:

  Domnul Ianovici a fost printre oamenii pe care ii respectam foarte mult si ma asteptam din partea dumealui sa stea deoparte de mizeria politica. A scazut mult in ochii oamenilor prin faptul ca devide sclavul politicienilor si se lasa influentat de ei, ca la randul dumnealui sa incerce sa manipuleze credinciosii. Ca om a lui Dumnezeu are incredintarea ca Dumnezeu ii permite sa manevreze masele? Predicile dumnealui sunt tot mai politizate si tot mai departe de adevarul scripturii.Daca tot se bate cu pumnul in piept ca-l intereseaza soarta romanilor de ce nu a vorbit nimic despre seceta care a parjolit Romania? Nu am vazut niciun articol pe tema asta.de ce nu a facut o echipa de voluntari sa sape fantani in zonele afectate, sa dea solutii concrete oamenilor, sa se ingrijeasca de vaduve si orfani, nu sa poarte grija referendumului si sa prosteasca multimile? carui Dumnezeu slujeste domnul Ianovici? Arde pamantul sub noi, sunt parjolite recoltele, ne pleaca parintii din tara in cautare de hrana, se pierd tinerii nostrii in cautarea unui trai mai bun, iar domnul Ianovici, vine si ne spune cat de bine o duce Romania cu Basescu. Nu sustin ca au alternativa cei care au venit, dar e timpul ca Romania sa se dezmorteasca, sa inteleaga ca daca un presedinte, guvern nu gestioneaza treburile tarii bine, trebuie sa plece.
  Prin articolele sale, domnul Ianovici a influentat o parte din credinciosii slabi de inger, care nu filtreaza ce li se da sa inghita, dar cei care ne mai folosim inca propria minte, ne dezicem de un astfel de lider.
  Dumnezeu sa aiba mila de Romania!

 6. suceavaevanghelica zice:

  Desi nu doresc sa-l apar pe pastorul Ianovici nu pot sa nu remarc cat de putin il cunoasteti. Sau poate ca il cunoasteti prea bine si noi ceilalti nu-l cunoastem. Oricum din mesajul la care ati atasat comentariul dvs nu reise ca ar fi de partea unui anumit partid politic. Tocmai acest aspect echidistant m-a determinat sa-l public pe SuceavaEvanghelica.
  david

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s