Diaspora nu este lăsată să îşi exercite dreptul de vot!

mircea_lubanovici   Scrisoare deschisă către Premierul României, Victor Viorel Ponta

Sunt profund indignat de modul în care, stimaţi guvernanţi, aţi înţeles să organizaţi alegerile prezidenţiale din acest an. Aţi premeditat cu sânge rece împiedicarea diasporei să îşi exprime dreptul de a vota. Încă o dată ne-aţi arătat modul în care călcaţi în picioare cetăţenii români din afara graniţelor ţării şi în care vă folosiţi de ei doar pentru a mai susţine o economie pe care sunteţi incapabili să o faceţi productivă!

Aceloraşi români cărora le promiteţi locuri de muncă în ţară, aceloraşi români cărora le promiteţi o Românie cu o democraţie şi un stat de drept consolidate în care să se întoarcă, acum le-aţi arătat ce înseamnă abuzul de putere. Aţi făcut tot posibilul pentru a le limita fundamentul de bază al democraţiei: dreptul constituţional de exprimare al votului!

Alegerile de duminică au demonstrat, din nou dacă mai era necesar, demagogia şi minciuna care caracterizează actuala guvernare: defavorizarea clară a diasporei aduce grave prejudicii la adresa sistemului democratic pe care se presupune că îl susţineţi! Stimaţi guvernanţi, consider că este de-a dreptul ridicol şi revoltător ca, la aproape 25 de ani de la Revoluţie, să vă reamintesc că inexistenţa unui spaţiu care să permită exercitarea dreptului la vot  încalcă drepturile fundamentale pe care le presupune democraţia!

Românii din diaspora reprezintă, de multe ori, ambasadori mult mai eficienţi pentru imaginea României în lume decât personalul numit de dumneavoastră. Mai mult decât atât, aceşti oameni muncitori şi oneşti susţin prin munca lor cinstită familiile rămase în ţară! Şi cu ce sunt răsplătiţi?

Sunt omul care pledează întotdeauna pentru pace, pentru lipsa agresiunii, dar nu pot fi imun în faţa nedreptăţii crase cu care i-aţi pedepsit pe oamenii pe care îi reprezint!

Nu pot rămâne imun şi lipsit de dezgust în faţa situaţiei create prin reducerea secţiilor de votare din Statele Unite ale Americii pentru alegerile prezindenţiale. Aţi considerat necesar să scadă numărul acestora, de la 28 în 2009 la 22 în 2014, iar prin HG nr. 706/2014 v-aţi asigurat că procesul de organizare a secţiilor de vot din străinătate devine unul anevoios.

Ridica probleme, cumva, amenajarea acestora în locuri uşor accesibile, mai aproape de comunitate? Dacă la scrutinul anterior pentru prezidenţiale secţiile de vot puteau fi înfiinţate în spaţii precum sălile sociale ale bisericilor, acum ele nu mai pot fi constituite decât în spaţii publice, a căror cost de închiriere este extrem de ridicat.

Ce aţi reuşit prin acest lucru? Probabil exact ceea ce v-aţi propus. La fel ca mulţi alţii, românii din Seattle nu au avut o secţie de vot în apropiere, deşi comunitatea numără peste 25.000 de cetăţeni! În mod evident, această măsură a fost impusă cu scopul clar de a descuraja românii din diaspora să se prezinte la vot! Se vede cu ochiul liber faptul că Guvernul a preferat să impună cheltuieli suplimentare organizaţiilor care se implică în mod voluntar în organizarea alegerilor din România.

Spuneţi că urmăriţi schimbarea. Care schimbare? Cea de la democraţia construită de politicienii de dreapta la un socialism prost înţeles, prost aplicat şi total neproductiv? Schimbarea care aplică sancţiuni la adresa românilor din afara graniţelor ca urmare a exprimării repetate a opţiunilor de dreapta a celor din diapora? Schimbarea care îi reduce la tăcere pe toţi cei care cred în valorile democratice?

Este inuman tratamentul pe care l-aţi aplicat celor plecaţi din ţară! Este inuman tratamentul pe care îl aplicaţi românilor pentru care mă lupt! I-aţi obligat să călătorească sute sau chiar mii de kilometri pentru a-şi putea exprima votul, i-aţi forţat să stea cu orele la cozi în faţa secţiilor de vot, aţi limitat numărul de ştampile de vot… cu alte cuvinte, aţi utilizat toate mecanismele pentru a le limita posibilitatea de a vota! Iar acestea au dat roade având în vedere că mii de români nu au reuşit să voteze după ore de aşteptat în faţa secţiilor de vot.

Abuzurile asupra diasporei trebuie să înceteze! La referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012 aţi mărit intervalul de vot (secţiile au fost deschise până la ora 23!) şi aţi păstrat mai multe secţii de votare, în speranţa că veţi putea manipula mai mult. Cu alte cuvinte, când estimaţi un rezultat favorabil pentru dumneavoastră faceţi tot posibilul pentru a-l obţine, însă când votul românilor este de sancţiune la adresa dumneavoastră, încălcaţi orice regulă de bun-simţ şi normalitate democratică pentru a vă limita pierderile!

Aceasta este România democratică, europeană, pe care actuala putere doreşte să o consolideze: una în care votul este limitat, iar regulile democratice sunt schimbate în funcţie de interesele partidului!

Mă văd nevoit, aşadar, să solicit ferm Guvernului şi prim-ministrului Ponta să ne ofere o dovadă de omenie şi respect în acest proces de reducere la tăcere a diasporei, prin:

  • intrarea proiectului legislativ prin care se implementează votul prin corespondenţă pe Ordinea de Zi a Parlamentului
  • reformarea consulatelor!
  • înfiinţarea de noi misiuni diplomatice în toate oraşele unde locuiesc mai mult de 25.000 de cetăţeni români

Solicitarea este cu atât mai stringentă cu cât am atras atenţia în repetate rânduri asupra necesităţii reformării consulatelor şi a misiunilor diplomatice din diaspora a căror personal este, în cele mai multe cazuri, numit strict pe criterii politice şi mai puţin pe competenţe. După cum evenimentele de duminică, 2 noiembrie 2014, au arătat, acţiunile personalului diplomatic nu fac decât să contravină românilor din diaspora!

Faptul că majoritatea PSD a refuzat să ia în discuţie introducerea votului prin corespondenţă demonstrează frica reală a Guvernului şi a PSD-ului de votul românilor din diaspora! Dar învăţaţi să luptaţi corect, fără să umiliţi şi să vă bateţi joc de diaspora! Românii din Diaspora merită mai mult!

Domnule Victor Viorel Ponta, în numele românilor pe care-i reprezint în Parlamentul României vă cer să reînfiinţaţi secţiile de votare din Statele Unite ale Americii pe care le-aţi închis ca răzbunare împotriva celor care nu vă vor vota din Diaspora.

 

 

 

Mircea Lubanovici                              

Deputat Colegiul 3 Diaspora

 

3 noiembrie 2014

Publicitate
Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Diaspora nu este lăsată să îşi exercite dreptul de vot!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s