Votează cartea anului 2014

Cărțile nominalizate, propuse pe Suceava Evanghelică,  sunt împărțite în două categorii. Sunt cărți scrise de autori români și sunt traduceri care au apărut în românește în anul 2014.

Sunt multe alte cărți valoroase apărute în 2014, cărți care nu se regăsesc aici pentru că nu au fost nominalizate de cei care ”vizitează” Suceava Evanghelică.

Voi face public rezultatul votului pe data de 28 decembrie 2014.

Autori români

Traduceri apărute în 2014

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Votează cartea anului 2014

 1. alincristea zice:

  Mai trebuie adaugata o carte, care a aparut de citeva zile:
  Exista Dumnezeu, de Anthony Flew
  http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2014/12/22/exista-dumnezeu-1

 2. Pingback: Suceava Evanghelică: Votează cartea anului 2014 | Romania Evanghelica

 3. Vreau sa subliniez doar cateva lucruri pentru a imbunatati un sondaj ca acesta.

  1. Trebuie sa existe criterii clare pentru intreaga procedura deoarece procedura e mai importanta decat rezultatul, si asta in conditiile in care procedura determina natura si corectitudinea rezultatelor.
  2. „Cartea anului” este ambiguu, in conditiile in care se poate referi la cea mai citita, cu tirajul cel mai mare, cea mai recenta, cea mai vanduta, cu cele mai multe comentarii online…. Era mai corect sa se specifice, de exemplu „Cartea cea mai vanduta!” Nu exista un criteriu obiectiv de judecara a cartilor, iar decizia este lasata in totalitate in mana cititorilor, care se pot referi la orice, astfel comparatiile sunt inegale.
  3. Includerea cartilor este subiectiva si inegală. Sunt incluse doar 6 carti. Banuiesc ca exista mult mai multe carti publicate, dar care nu au ajuns pe lista, din nefericire, şi probabil nu meritau aceasta. Exista un autor cu 2 carti, deci sanse mai mari pentru un autor in defavoarea altora, si sunt scoase la votat carti de teologie alaturi de cele de alta factura care nu pot fi comparate. Sunt toate la fel de importante şi bune dar in domeniul lor. Era mai transparent sa:
  a. se stranga informatii despre toate cartile publicate anul aceasta
  b. sa se imparta pe categorii de publicatii (literatura, teologie…)
  c. sa se stabilieasca criterii de judecata a cartilor si de premiere a lor, criterii transparente si contrete
  d. sa se stabilieasca mai multe premii sau titluri pentru cartile nominalizate (cea mai frumoasa coperta, cea mai vanduta, cea mai citita…). Este indicat sa fie oferite mai multe premii, deoarece nu exista o carte supercarte iar celelalte carti sunt obisnuite.
  e. sa se ia in considerare momentul aparitiei cartii, deoarece o carte aparuta acum o luna este mai putin cunoscuta decat o carte publicata la inceputul anului.

  Publicarea unei carti est o munca grea, iar indiferent de cine castiga, si ce, era important sa se dea sansa oricarei carti sa apara pe lista, pentru a ne bucura de cei care au muncit pentru a contribui la dezvoltarea noastra spirituala.

  cu respect,

  dr. Marius Marici, profesor de statistica

 4. alincristea zice:

  Cu cartile / ideile nu se lucreaza ASA!
  Zis-a si Stalin: cite divizii are Papa?

 5. Liviu M zice:

  Domnule Marici,

  Toate observatiile dumneavoastra sunt pertinente cu o singura conditie: un asemenea sondaj sa stabileasca odata pentru totdeauna care a fost cartea cea mai buna publicata in Romania, si eventual autorul si editura sa primeasca cateva milioane de euro ca premiu din partea guvernului.

  Din pacate acest tip de sondaje nu-si propune sa stabileasca asa ceva. Este din start subiectiv pentru ca pune intrebarea doar cititorilor acestui blog, Si rezultatul este pur onorific. Eventual autorul sau editura se poate „lauda” cu „titlul” acesta dat de un blog. In lumea academica nu cred ca ar conta acest titlul. De exemplu, Emanuel Contac nu ar putea folosi un eventual „titlu” pentru a avansa academic.
  Deci treaba asta e o chestie de presa nu e o chestiune stiintifica.
  Mi-am permis sa va adresez acest mesaj in virtutea faptului ca pentru o scurta perioada am fost colegi de munca.

 6. Nu pot decat sa fiu de acord cu aceste afirmatii, de asemenea, pertinente, mai ales ca ele coreleaza cu ceea ce am scris mai sus.

  Daca un autor de blog doreste sa afle daca situl sau este unul placut poate formula o intrebare de genul: „Vă place blogul meu?” iar răspunsurile sa fie prestabilite de genul „Da!”, „Nu!” „Nu ştiu” caz care face din autorul sitului un mic cercetator, chiar daca pentru moment, deoarece isi propune in mod empiric sa afle cat de placut este situl sau! Acest instrument construit (intrebarea cu alegere multiplă) este clar, scurt, concis formulat, trimite la o realitate concreta care poate fi judecată pe loc (viewerul poate accesa paginile sitului pentru a-şi forma un raspuns), eşantionul este reprezentat de cei care acceseaza situl ceea ce este acceptabil. Cu alte cuvinte sunt inlaturte posibilele „erori” sau, cum le numim noi „variabile parazite” care pot deforma rezultatele si deturna scopul instrumentului. O aseamenea intrebare masoara ce şi-a propus.

  In cazul nostru am identificat doua carente care pot fi evitate pe viitor:
  1. O regula in formularea unui item este ca acesta sa fie clar si concret formulat si sa nu trimita la doua realitati in acelasi timp, adica sa nu fie in coada de peste: cand se spune „cartea anului” aceasta sintagma se refera la o multitudine de realitati si la niciuna, pentru ca este o singamga f generala si neconcreta. Prin urmare un cititor se poate gandi la cartea cu cele mai multe paginii, iar altul la coperta frumoasa, iar autorul sondajului va declara ca el a masurat de fapt care e „cartea anului”. De fapt toti vorbesc o alta limba şi triesc iluzia ca se inteleg! Aceasta inseamna ca itemul sau intrebarea nu reuseste sa masoare ce si-a propus (problema de validitate) si trebuie reformulat sau continutul sintagmei „cartea anului” trebuia definit.

  2. A doua problema este ca sondajul cere cititorilor sa realizeze o judecata de valoare asupra cartilor, implicand compararea cartilor, selectand o singura carte si implicit respingand celelalte, potriviti criteriului „Cartea anului”, despre care am vorbit deja. Insa aceasta presupune numaidecat ca votantii sa (1) cunoasca toti aceleasi carti (pentru ca altfel nu poti respinge o carte pe care nu o cunosti sau unii sa cinteasca 1 carte ,iar altii 5 si toti sa voteze la fel) (2) iar cartile sa permita comparatia. Insa parerea mea este ca nici una din conditii nu este indeplinita. E foarte probabil (1) sa existe inegalitati intre cititori privind ce carti au citit, cat din ele au citit, cand au citit …etc iar toate aceastea sunt surse de erori.
  Apoi (2) eu cred despre cartile de teologie ca nu pot fi comparate cu cele de poezie sau de viaţa creştina ceea ce necesita formarea de categorii plus stabilirea de criterii suplimentare. Sunt lucruri simple pe care le-am vazut pe alte situri din Romania si care se practica si pe care le fac unii profesori de sociologie cu elevii la liceu.

  Indiferent cine, cum, cum cand face un sondaj, cerintele sunt aceleasi pentru toti chiar si pentru un sondaj personal si inseamna respect si transparenta si lipsa suspiciunii. Pentru ca daca admitem erori in chestionare negam nevoia de a mai face un chestionar si in consecinta am putea desemna un castigator aleatoriu pentru ca ar fi acelasi lucru.
  Iata exemple de alte proceduri mai riguroase:

  (descrierea realizatii unui sondaj realizat de o revista, Romania literara)
  http://www.romlit.ro/cartea_anului4
  (sondaj realizat de o editura)
  http://suntfericita.manager.ro/top-10-cele-mai-valoroase-carti-din-lume-11837.htm
  (sondaj corect pe Suceava Evanghelica pe alta tema, selectat la intamplare)
  https://suceavaevanghelica.wordpress.com/2014/12/11/sondaj-pentru-data-conferintei-peniel-din-2015/

  Cu mult respect si admiratie si cu cele mai bune intentii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s