De la naştere la înviere – ziua 14

 

ZIUA 14

CANA GALILEII – MINUNEA CARE A SALVAT NUNTA.

 

„A treia zi s-a făcut o nuntă în Cana din Galilea. Mama lui Isus era acolo. Şi la nuntă a fost chemat şi Isus cu ucenicii Lui.” (Ioan 2:1-2)

Două lucruri sunt remarcabile pentru mine în această minune a schimbării apei în vin.

În primul rând, Maria îi cere lui Isus să intervină în criza apărută. Nu e nici o îndoială că aştepta de mult ca secretul despre fiul ei să fie risipit… Ar fi vrut ca în sfârşit să se afle că fiul ei nu este un copil obişnuit, că este Fiul Celui Prea Înalt, care va instaura o împărăţie veşnică. Când a rostit: „S-a terminat vinul!” de fapt ea a spus: „Tu ai o putere despre care ei nu ştiu. Foloseşte-o ca să rezolvi criza!”

În al doilea rând, vedem în această minune reţinerea Domnul Isus. El nu face o minune de tipul creaţiei, făcând vin din nimic. Când minunea s-a petrecut, i-a lăsat pe slujitori să o anunţe. În timpul lucrării Sale, Domnul Isus a fost conştient de multe ori că „nu i-a sosit încă vremea.” Nu s-a grăbit să se descopere sau să creeze o isterie publică. Aşa că transformă apa în vin, dar nu o anunţă „cu surle şi trâmbiţe.” Domnul Isus a adăugat la bucuria nunţii, dar nu a distras atenţia de la motivaţia zilei.

Interesant e faptul că Maria a înţeles că nu poate determina pe Isus să facă ceva când vrea ea. A înţeles că statutul de mamă nu-i acordă şi privilegii speciale. De aceea le-a spus slugilor: „Să faceţi orice vă va zice” (Ioan 2:5). Din momentul acela o vedem pe Maria mai mult cu fraţii şi surorile lui Isus, urmându-l împreună cu ceilalţi ucenici; niciodată alături de EL, şoptindu-i la ureche ce să facă şi când să intervină.

Minunea din Cana a fost una neobservată de nuntaşi, dar benefică pentru toţi. Oare au aflat că Domnul Isus a făcut minunea? Poate că da, însă nu ştim sigur. Au crezut ei în EL? Nu ştim! La fel suntem şi noi de multe ori: ne bucurăm de minuni, fără să ne intereseze cine le-a făcut!

Tu ştii ce a făcut Domnul Isus pentru tine? Dacă nu, ai vrea să afli? Dacă da, I-ai mulţumit?

„Doamne Isuse Hristoase, îţi mulţumesc pentru tot ce mi-ai dat, chiar dacă n-am ştiut că vin de la Tine. Îţi mulţumesc că mă iubeşti. Amin!”

Liviu Avasiloai

 

Acest articol a fost publicat în De la nastere la inviere și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s