De la naștere la înviere – ziua 19

Born-to-Rise-Timeline

ZIUA 19

SAMARIA – LOCUL PRIN CARE TREBUIA SĂ TREACĂ

„Fiindcă trebuia să treacă prin Samaria, a ajuns lângă o cetate din ţinutul Samariei, numită Sihar, aproape de ogorul, pe care-l dăduse Iacov fiului său Iosif.” (Ioan 4:4-5)

Puţină geografie ne va ajuta să înţelegem cuvântul “trebuia”.

Pe vremea Domnului Isus, Israel era împărţit în trei regiuni. Era Galileea în parte de nord, Samaria în partea centrală şi Iudeea în partea de sud. Cel mai scurt şi rapid traseu să ajungi din Iudeea în Galileea era să treci prin Samaria. Ioan 4:4 ne spune că Isus „… trebuia” să treacă prin Samaria. De ce trebuia? Adevărul este că nu era obligatoriu, ci mai exista o altă rută. Cei mai evlavioşi evrei mergeau spre răsărit, treceau Iordanul în Iudeea, intrau în ţinutul Perea, călătoreau spre nord apoi traversau din nou Iordanul şi intrau în Galileea. Aceasta era o rută ocolitoare, însă nu traversa ţinutul Samariei.

De ce „a trebuit” Isus să treacă prin Samaria, când toţi evreii alegeau ruta ocolitoare sau mergeau prin Samaria „în pas alergător”? Răspunsul este mai profund: Domnul Isus a trecut prin Samaria pentru că intenţiona să întâlnească o femeie la fântână. Ştia la care fântână şi la ce ora va veni, de aceea s-a aşezat, obosit de călătorie, şi a aşteptat-o. Nimic nu este întâmplător în această povestire. Toate detaliile fac parte din planul lui Dumnezeu. Acesta este un lucru foarte important.

Femeia nu dorea să-l întâlnească pe Isus. Ea avea nevoie doar de apă. Însă Isus voia să o întâlnească. Trebuie să treci prin Samaria dacă vrei să te întâlneşti cu samaritenii. EL nici nu ocoleşte Samaria, nici nu trece în grabă prin ea. Deşi nu ştia lucrul acesta, femeia avea „întâlnire divină” cu Fiul lui Dumnezeu.

De aici putem învăţa principiul evanghelizării. A câştiga oameni pentru Hristos nu este nici uşor şi nici confortabil, dar dacă vrei să-i câştigi trebuie să mergi acolo unde sunt ei. Confortul nu trebuie să fie o problemă. Pompierul merge în clădirea în flăcări şi îi salvează pe cei ce sunt înăuntru. Nu se opreşte în faţa clădirii şi începe să strige: „Ieşiţi afară, casa este în flăcări şi veţi arde de vii dacă nu ieşiţi!” Domnul Isus voia să o salveze pe această femeie, şi pentru a face asta trebuia să meargă acolo unde era.

Domnul Isus îi iubeşte pe cei pe care lumea iubeşte să-i urască! Ce mântuitor minunat! „A merge pe urmele LUI” înseamnă să faci şi tu la fel!

„Doamne Isuse, îţi mulţumesc pentru că m-ai iubit pe când eram departe de tine. Ajută-mă să fac şi eu altora ce ai făcut tu pentru mine. Amin!”

Liviu Avasiloai

Acest articol a fost publicat în De la nastere la inviere. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s