Peter Costea asaltat după ce a candidat la europarlamentare

Am vrut să scriu inițial că este agasat însă nu cred că era nuanța potrivită având în vedere mesajul transmis de către Peter Costea. Ideea este că unii români au înțeles greșit anumite aspecte legate de candidatul Peter Costea. Se pare că îl consideră un fel de cunoștință care trebuie să acționeze ca un fel de…pilă. A îndurat omu` cât a putut însă a văzut că aceste asalturi nu se răresc așa că iată-l cu un mesaj elaborat care prin lungimea sa se vrea a fi cât se poate de clar și politicos se poate.

Dragi români,

Mă simt silit, pentru a doua oară, să vă explic celor foarte mulți dintre voi care îmi scrieți ori mă sunați, privind problemele cu care vă confruntați. Vă respect și sunt solidar cu problemele voastre, dar nu vă pot ajuta să vi le rezolvați. Vă înțeleg deznădejdea, repulsia față de lucrurile care se întâmplă în jurul nostru și incidentele de viață cu care vă confruntați.
Vreau, însă, să înțelegeți că resursele mele de timp, fizice și de energie sunt limitate. La fel ca și ale voastre.

Îmi cereți formarea unui partid politic creștin. Îmi cereți intrarea într-un partid politic. Îmi cereți să candidez la președinția României. Îmi cereți să mă alătur la o mulțime de cauze și să particip la o mulțime de platforme, grupuri de discuții, de rugăciune etc. Unii îmi cereți bani pentru operații. Alții bani să vă cumpărați case. Alții bani pentru că aveți nevoie de bani. Alții îmi solicitați sprijinul privind cazuri de copii străini furați de Barnevernet (o familie de lituanieni). Alții îmi solicitați să scot copiii (fie ai voștri, fie ai altora) răpiți de autorități în Franța, Norvegia, Finlanda, Marea Britanie, România, Iași, Timișoara etc. și alte țări ori orașe din România care nu îmi mai vin în minte.

Unii dintre voi sunteți în închisori în România ori Marea Britanie, îmi spuneți că aveți copii mulți și îmi cereți să vă scot din închisoare. Ori să vă trimit bani să vă întrețineți familiile.
Mai nou, cetățeni români care sunt arestați la granița cu Mexicul și ținuți în centre de detenție din Texas îmi solicită să-i scot din centrele de detenție și să le cumpăr bilete de avion pentru a se întoarce în România. Alții vă adresați cu probleme personale, doriți să organizați evenimente și doriți bani etc. Unii solicitați invitații și intervenții pe lângă Ambasada SUA din București să primiți vize. Alții aveți cazuri la CEDO ori doriți să demarați cazuri la CEDO. Iar unii îmi comunicați, foarte direct „v-am votat, trebuie să mă ajutați”.

Foarte multe mesaje privesc cazul fetiței de la Baia de Aramă. E un caz care are de-a face cu judecătoria și procedurile de adopție. Nu pot face nimic să rezolv acest caz. Nici măcar dl Iohannis nu poate. Suntem o țară a legilor și situații de acest gen trebuie rezolvate prin proceduri legale. Ele iau timp.

Mesaje de acest gen îmi parvin nu doar mie, ci și colegiilor de campanie. Practic, nu există nici măcar o zi în care să nu primesc cel puțin o solicitare din partea voastră pentru astfel de cauze. Sunt zile când primesc chiar și trei solicitări de acest gen. Telefoanele către colegii de campanie cu solicitări sunt și ele aproape zilnice.

Asupra acestor subiecte am mai scris. Regret, dar nu vă pot ajuta. Situațiile cu copiii răpiți sunt în tribunalele din diferite țări. Asta nu are de-a face cu expertiza mea. Aveți nevoie de avocați în țările în care locuiți. Unii dintre voi ajungeți în închisori, iar responsabilitatea pentru aceste lucruri vă aparține. O spun cu respect. Nu vreau să înțelegeți că nu am compasiune. Dimpotrivă, am, dar aveți nevoie de avocați în țările în care locuiți.

Nu pot face contribuții caritabile. Am făcut-o. Nu pot să vă cumpăr case. Fondurile din vânzarea cărții Bodnariu au fost dați pentru cauze caritabile, la orfelinate, centre speciale pentru educarea copiilor romi, proiecte misionare, construcții de biserici etc. Regret, dar nu mai pot ajuta.

Aș dori să continuăm relația care am început-o în toamnă. Când mi-am lansat candidatura am fost foarte clar: doresc să ajung în Parlamentul European să vă reprezint valorile. Pentru că e nevoie de valori în Parlamentul European. Nu am solicitat voturi în schimbul rezolvării situațiilor nefaste în care mulți dintre voi vă aflați ori vă veți afla de acum înainte. Ori cazuri de copii răpiți. Situații de acest gen se vor ivi în viitor cu sutele, poate cu miile.

Recent discutam cu un coleg din mișcarea pro-familie din România. El opină ca ne aflăm în situațiile acestea neplăcute și ne confruntăm cu o politică anti-valori pentru că de 20 de ani am ignorat politicul, nu am dorit să ne „murdărim” cu politica, am ales sa rămânem afară, ne-am pus încrederea în partide politice și am sperat de la alegeri la alegeri că se vor schimba și că vor urmări și interesele noastre valorice. Nu au făcut-o.

Din cauza neimplicării, astăzi plătim un preț enorm.
Rămân interesat de „binele cetății”, dar asta nu înseamnă rezolvarea a zeci și sute de situații dificile cu care românii se confruntă la nivel individual. Eu și colegii mei de campanie am spus-o: „nu vă abandonăm.” Căutăm să vă promovăm interesele valorice în spațiul public. Sunteți un grup imens de votanți, la care dacă adăugăm și încă alte câteva zeci de mii care nu au ajuns la urne în ziua alegerilor, ajungem ușor la 150.000.

Căutăm să rămânem uniți, să devenim o forță spre bine în România. Ne canalizăm energia în acest obiectiv major și vă rugăm să ne ajutați. Zecile de solicitări pentru rezolvarea de situații personale, tragice cum sunt, nu ne ajută, ci ne istovesc energia.

Sper să mă înțelegeți. Și să înțelegeți, de asemenea, de ce asupra acestor subiecte nu voi mai reveni. Persoanele care caută să facă bine în spațiul public, cum am făcut noi, sunt foarte puține. Suntem și noi ființe umane ca și restul, cu energie limitată, răbdare limitată, resurse limitate și timp limitat.

Dacă prețuiți astfel de oameni și doriți să îi mai aveți, e bine să îi sprijiniți. Au și ei nevoie de odihnă, să-și prioritizeze implicările, să se ocupe de profesiile lor și să-și reîncarce bateriile din când în când. Dacă nu, vor fi siliți și ei să înceteze să mai fie activi.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Peter Costea asaltat după ce a candidat la europarlamentare

  1. Pingback: Peter Costea asaltat după ce a candidat la europarlamentare – CrestinTotal.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s