O analiză la cald după alegerile de pe 10 noiembrie – Cristian Șoimaru

Profilul social-cultural-politic-economic al multor votanți s-a schimbat semnificativ față de cel de acum 10-25 de ani. O parte a establishmentului politic încă nu înțelege această dinamică.

1. Iohannis și PNL își confirmă și întăresc statutul de forță politică #1 a țării. Ei au acum prilejul și marea responsabilitate să dovedească că nu au fost doar o alternativă conjucturală la PSD și că au învătat câte ceva din experiența “uselistă”.

2. PSD-ul e rănit dar nu se predă, chiar dacă unii credeau că-i vor “cânta azi prohodul”. Scorul obținut de candidata Dăncilă nu trebuie confundat cu nivelul de prețuire/apreciere a persoanei Dăncilă. Alte sunt resorturile după care funcționează mașinăria de vot pesedistă.
Există multe premise ca la alegerile locale și parlamentare de la anul această federație de găști și interese locale să obțină un scor mai mare decât ce a obținut în 2019 (la aceste prezidențiale și la europarlamentarele din luna mai). Rămâne de văzut dacă cei care au dărâmat guvernul Dăncilă au învățat ceva din experiența anului 2016, când liderii PSD i-au învins la vot (profitând și de proasta lege după care încă se organizează alegerile parlamentare naționale).

3. Alianța USR-PLUS nu reușeste să-și păstreze/confirme sprijinul popular ca a doua forță politică a țării. Scorul obținut de candidatul Alianței este semnificativ mai mic decât cel obținut de Alianță cu doar 5 luni în urmă, la europarlamentare. Și asta în ciuda efortului concentrat al multor membri, simpatizanți si influenceri care s-au mobilizat pentru un finish puternic. După problemele serioase ale candidatului Barna din debutul campaniei, liderii alianței și influencerii fideli și-au recroit o nouă strategie de marketing politic care a căutat să profite de emoțiile puternice anti-PSDDăncilă și de dorința de schimbare care există în unele segmente ale societății.

4. Mircea Diaconu a obținut un scor bunicel dar sub cel obținut de cele 2 formațiuni politice care l-au susținut (ProRomânia și ALDE) la alegerile europarlamentare din 26 mai. Există în această zonă socială și politică o zestre electoral-nostalgică care nu va dispărea imediat. Va continua tensiunea intra-grup între PSD și PSD-Ponta/USL.

5. Theodor Paleologu a obținut un scor decent în condițiile date. Însă PMP trebuie să decidă curând dacă vrea să rămână partidul fostului Băsescu sau să încerce să se consolideze ca vector politic al celor care au afinități creștin-democrate și conservatoare. Cine are urechi de auzit să audă!
Voturile oferite candidatului Paleogolu confirmă că există un nucleu important de votanți anti-PSD care nu merg nici pe linia “penelisto-centristă” și nici pe cea “salvaționist-progresistă”.

6. Liderii UDMR continuă să-și joace cartea. Până când un segment mai mare al comunității maghiare se va simți reprezentat de partide “generaliste”.

7. Profitorul dramei de la Caracal și alți neaveniți nu au obținut vreo susținere publică semnificativă și asta e un lucru bun.

Last, but not least: Diaspora a dovedit că are (încă) un mare interes pentru viața politică din țară. Doar în București au votat mai mulți români decât cei care au votat cumulat în străinătate, cu sute de mii mai mulți decât în orice județ al țării. Dacă nici în urma acestui rezultat liber exprimat la următoarele alegeri parlamentare românii din Diasporă nu vor avea o reprezentare politică sporită în noul Parlament, asta ar indica că România va continua să nu fie o democrație reprezentativă.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O analiză la cald după alegerile de pe 10 noiembrie – Cristian Șoimaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s