Legile sanitare și carantina în Biblie

Un material preluat de pe: Biserica Crestina Emanuel Galati

La vremea în care Biblia a prezentat legile sanitare nu se știau foarte multe lucruri de către lumea vremii. Înțelegerea acestor legi a venit atunci când a fost inventat microscopul, când au fost descoperite bacteriile de către pionierii patologiei din ultimele secole. Legile date de Dumnezeu în Biblie s-au dovedit valabile de către știința de astăzi. Persoana care atingea un mort sau o persoană sau animal bolnav, sau chiar hainele ori secrețiile unei persoane bolnave, trebuia să-și facă baie, să-și spele hainele și să nu se atingă de o altă persoană. Hainele contaminate trebuiau spălate sau arse, un principiu sanitar ce este practicat și astăzi. Locuințele care prezentau semne de mucegai sau care au fost locuite de bolnavi, trebuiau curățate, reparate sau distruse, pentru a preveni răspândirea bolii (vezi Levitic 13-15). Vasele poroase care intrau în contact cu animalele moarte trebuiau să fie sparte, deoarece acestea puteau adăposti bacterii. Persoanele care prezintau semne de boală trebuiau izolați, puși în carantină, până când erau examinați de un preot și declarați sănătoși. Oamenii trebuiau să se spele după ce aveau relații intime. Tatuajele și tăieturile în carne au fost, de asemenea, interzise (Leviticul 19:28), din motive care includ riscul de a contracta o boală. Medicii moderni avertizează că tatuajele și piercingul corpului prezintă risc pentru contractarea unor boli infecțioase precum hepatita B, hepatita C, sifilis și HIV / SIDA (Jurnalul Internațional al Bolilor Infecțioase, 2001, 5 (1), 27-34).

În Deuteronom 23:9-14, învățăm că murdăriile umane trebuiau să fie îngropate, departe de locuințele oamenilor. Astăzi numim acest lucru, eliminarea deșeurilor sanitare, iar beneficiile sale sunt înțelese pe scară largă, dar nu sunt întotdeauna practicate – în special în zonele afectate de sărăcie. Istoria este plină de epidemii de tifos, holeră și dizenterie, legate de deversarea nepăsătoare a deșeurilor umane pe străzi și râuri, sau hrănirea unor animale cu deșeuri umane, iar mai târziu aceste animale sunt mâncate. Îngroparea deșeurilor umane distruge ciclul de viață al multor organisme parazite care răspândesc boala. Această practică simplă este mult mai eficientă și mai puțin costisitoare decât tratarea bolii după ce a izbucnit – și Dumnezeu a pus acest principiu în Biblie cu mii de ani înainte ca știința omenirii să înțeleagă bine acest lucru.

Levitic 5:2-3
„Dacă cineva va atinge fără să-şi dea seama vreun lucru necurat, fie hoitul unei fiare necurate, fie hoitul unei vite necurate, fie hoitul unei târâtoare necurate, va fi necurat şi considerat vinovat.
Sau dacă cineva va atinge fără să-şi dea seama vreo necurăţie omenească, adică orice necurăţie prin care cineva poate ajunge necurat, iar apoi îşi va da seama de acest lucru, va fi considerat vinovat.”
Levitic 7:19-21
19 Carnea care a fost atinsă de ceva necurat să nu fie mâncată, ci să fie arsă. Carnea considerată curată însă poate fi mâncată de oricine este curat. 20 Cât despre cel care va mânca din carnea jertfei de pace a DOMNULUI când este necurat, acela să fie nimicit din poporul său. 21 Dacă cineva va atinge un lucru necurat, fie vreo necurăţie omenească, fie vreun animal necurat sau orice altă necurăţie şi va mânca apoi din jertfa de pace a DOMNULUI, să fie nimicit din poporul său.»“
Levitic 13:1-3
DOMNUL le-a zis lui Moise şi lui Aaron: 2 „Dacă un om are pe pielea trupului său o umflătură, o erupţie sau o pată albă, care se aseamănă cu rana de lepră pe pielea trupului său, el trebuie să fie adus la preotul Aaron sau la unul din fiii săi, preoţii. 3 Preotul să-i cerceteze rana de pe pielea trupului, iar dacă părul din rană s-a albit şi rana este mai adâncă decât pielea trupului său, atunci este lepră; după ce preotul l-a cercetat, să-l declare necurat.
Levitic 14:2-3, 8-9
„Iată care este legea cu privire la cel lepros în ziua curăţirii lui: să fie adus înaintea preotului; 3 preotul să iasă afară din tabără şi să-l cerceteze; dacă omul a fost vindecat de lepră.
Cel ce trebuie curăţit va trebui să-şi spele hainele, să-şi radă tot părul şi să se scalde în apă; apoi va fi curat. După aceea va putea să vină în tabără, dar va trebui să stea şapte zile în afara cortului său. 9 În ziua a şaptea să-şi radă tot părul: părul de pe cap, barba şi sprâncenele; să-şi radă tot părul. Apoi să-şi spele hainele, să-şi scalde trupul în apă şi va fi curat.
Levitic 15:1-13
DOMNUL le-a zis lui Moise şi lui Aaron: 2 „Spuneţi-le israeliţilor: «Când un om are o scurgere din trupul său, scurgerea îl face necurat. 3 Din cauza scurgerii lui, el este necurat: indiferent dacă trupul lui lasă scurgerea sau o opreşte, el este necurat.
4 Orice pat în care se va culca cel cu scurgerea va fi necurat şi orice lucru pe care se va aşeza va fi necurat. 5 Orice persoană care îi atinge patul trebuie să-şi spele hainele şi să se scalde în apă; ea va fi necurată până seara. 6 Toţi aceia care se aşază pe vreun lucru pe care a stat cel cu scurgerea, să-şi spele hainele şi să se scalde în apă; ei vor fi necuraţi până seara.
7 Toţi aceia care se ating de trupul celui cu scurgerea, să-şi spele hainele şi să se scalde în apă; ei vor fi necuraţi până seara.
8 Dacă cel cu scurgerea va scuipa pe cineva care este curat, acesta din urmă trebuie să-şi spele hainele şi să se scalde în apă; el va fi necurat până seara.
9 Orice şa pe care va călări cel cu scurgerea va fi necurată. 10 Cine atinge vreun lucru care a fost sub acel om, va fi necurat până seara, iar cel ce cară un astfel de lucru, trebuie să-şi spele hainele şi să se scalde în apă; el va fi necurat până seara.
11 Cine va fi atins de cel cu scurgerea, fără ca acesta să-şi fi spălat mai înainte mâinile, trebuie să-şi spele hainele şi să se scalde în apă; el va fi necurat până seara.
12 Orice vas de pământ care este atins de cel cu scurgerea trebuie să fie spart, iar dacă este un vas de lemn trebuie să fie spălat cu apă.
13 După ce va fi curăţit de scurgerea lui – omul acela va trebui să numere şapte zile pentru curăţirea lui – să-şi spele hainele, să-şi spele trupul în apă curgătoare şi va fi curat.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Legile sanitare și carantina în Biblie

  1. Pingback: Legile sanitare și carantina în Biblie | Suceava Evanghelica – Christ4roNews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s