La multi ani, Romania! La multi ani, romani! – deputatul Mircea Lubanovici

Dragi romani,

Ziua Nationala a Romaniei este cel mai nimerit prilej de a privi retrospectiv evolutia istorica a tarii noastre de-a lungul deceniilor, drumul lung si sinuos al maturizarii, parcursul plin de provocari si de satisfactii al tarii noastre.

Marea Unire din Decembrie 1918, certificatul de nastere al Romaniei de astazi, este, dupa cum sublinia istoricul Florin Constantiniu, „pagina cea mai sublima a istoriei romanesti; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului.”

Anul 1918 reprezinta pentru poporul roman anul triumfului idealului national, anul incununarii victorioase a lungului sir de lupte, sacrificii umane si materiale pentru faurirea statului national unitar. 1 Decembrie 1918 devenea, astfel, cea mai miraculoasa realizare a acestui popor. “In aceasta zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l asteptam de veacuri, pentru care am trait intreaga noastra viata nationala, pentru care am muncit si am scris, am luptat si am gandit. A sosit ceasul in care cerem si noi lumii dreptul de a trai pentru noi, dreptul de a nu da nimanui – ca robi – rodul ostenelilor noastre.”

Caderea comunismului in 1989, reintoarcerea spre valorile democratice autentice, promulgarea unei Constitutii care garanteaza drepturile si libertatile individului, reinstaurarea statului de drept, au readus Romania intr-o stare de normalitate, care a continuat prin semnarea mai multor instrumente internationale si europene in domeniul drepturilor omului, culminand cu dobandirea calitatii de stat membru al NATO si al Uniunii Europene.

Toate aceste transformari nu s-ar fi putut realiza fara jertfa multor generatii de romani care si-au inteles menirea si si-au asumat destinul. Din respect pentru trecut si pentru sacrificiile lor, avem obligatia morala de a continua acest proces complex de reformare a statului roman, care nu poate fi realizat fara solidaritate, hotarare si o viziune unitara.

 

1 Decembrie este cel mai bun prilej de a reflecta asupra iubirii de tara, de a aprecia efortul necontenit al tuturor romanilor care nu s-au dezis niciodat� de identitatea lor si care, prin activitatea lor, au contribuit la cresterea prestigiului Romaniei. Prin eforturile lor de promovare a valorilor si traditiilor romanesti, acesti romani au devenit cei mai eficienti ambasadori ai tarii de origine, realizand importante punti de legatura intre Romania si celelalte state ale lumii.

Ziua pe care o sarbatorim astazi ne invita sa meditam cu recunostinta la gratia lui Dumnezeu, caruia ii datoram existenta si bunastarea noastra, atat ca persoane, cat si ca natiune. Totodata, folosesc prilejul, pentru a-i felicita pe romanii din Diaspora de Ziua Sfantului Apostol Andrei, Apostolul romanilor, zi sfant� pentru toti romanii care – a devenit, potrivit art. 9 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni – si Ziua Romanilor de Pretutindeni !!!

Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, doresc – din suflet – tuturor romanilor multa sanatate, bunastare, prosperitate si succes!

La multi ani, romani! La multi ani, Romania!


Cu aleasa pretuire,

Deputat Mircea Lubanovici
Colegiul 3 Diaspora

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s