A doua șansă – pastor Dan Boingeanu

Învierea Domnului Isus a făcut ca unii dintre cei ce L-au urmat, să aibă parte de a doua șansă. Astfel Petru care s-a lepădat mărturisind de trei ori că nu-L cunoaște pe Domnul, după înviere a avut parte de o întâlnire secretă cu Domnul, și de un moment în care a fost reabilitat în fața ucenicilor și reinvestit pentru slujire. Acest act s-a petrecut la întâlnirea cu Domnul de la Marea Galileei, când a declarat de trei ori măsura dragostei lui pentru Domnul.

Dar, și Toma, a avut parte de a doua șansă. Nu a fost prezent în camera de sus atunci când Domnul s-a arătat ucenicilor Săi în ziua învierii, dar pentru el, Domnul a rânduit o întâlnire specială. După opt zile când ucenicii erau adunați din nou împreună, Domnul a venit încă odată în mijlocul lor, spunându-le ”Pace vouă!” Apoi, s-a adresat în mod direct lui Toma, l-a chemat pe nume și i-a arătat semnele cuielor din mâinile Lui, și rana din coasta Sa.

Ce mare oportunitate: să lipsești de la școală și în ora următoare profesorul să repete lecția doar pentru tine. Și nu numai atât; să repete lecția pe care o dorești tu, și cu demonstrații și aplicații personale și practice, așa cum tu ai cerut! Ce profesor ar proceda în acest fel, pentru un elev care a lipsit?
Urmărind însă cazul lui Petru și a lui Toma, s-ar putea să avem și alte întrebări:

1. Cum de a fost posibilă a doua șansă?
Nu întotdeuna este posibilă a doua șansă. Dar apostolii Petru și Toma au avut parte de această binecuvântare, fiindcă Dumnezeu oferă a doua șansă. În dragostea Lui, Dumnezeu vorbește și a doua oară. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Iona, care n-a ascultat de prima dată, și a plătit prețul neascultării. Dar după ce a trecut prin furtună, a fost aruncat în mare, și a fost adus de un pește la mal, Dumnezeu i-a vorbit a doua oară. Iona 3:1

După ce apostolul Petru s-a lepădat, iar Toma a lipsit și a emis așteptări speciale pentru că să creadă, Domnul Isus le-a ieșit înainte și li s-a descoperit personal.

Nu-i așa că și tu ai nevoie de o nouă măsură a dragostei lui Dumnezeu, care să se îndure de tine și să-ți mai ofere o șansă? Poate că ai plătit și tu prețul neascultării și ai simțit povara necredinței și ai gustat amărăciunea depărtării de Dumnezeu. Cu toate acestea, trebuie să știi că în pofida acestor căderi, Dumnezeu încă te iubește. Domnul Isus încă mai așteaptă și dorește să aibă o întâlnire personală cu tine.

Dacă ai pierdut prima șansă, sau încă multe altele, fii atent la felul cum ți se descoperă și îți vorbește Domnul Isus, fiindcă aceasta poate fi chiar ultima șansă!

2. Care au fost condițiile pentru a doua șansă?
Dacă am observat că Dumnezeu oferă o a doua șansă, și Domnul Isus este gata să se arate încă odată și celor ce nu merită, pentru a beneficia de o nouă șansă, cei care au această oportunitate, trebuie să despartă de cercul de prieteni care i-au ispitit, să-și plângă păcatul și să-și reînnoiască dragostea pentru Domnul. Aceasta s-a întâmplat în cazul apostolului Petru.

Apostolul Toma a avut parte de a doua șansă, fiindcă a căutat sincer. Îndoiala lui nu a fost o dovadă de fățărnicie sau egoism, ci, o căutare sinceră pentru a găsi dovezi pentru credință. Pretențiile lui nu au fost absurde, ci, a dorit semne raționale și logice care să-L identifice pe Mesia. El a dorit mai multe dovezi care să-l ajute să creadă că Isus a înviat.

Faptul că Domnul Isus i s-a arătat așa cum el a pretins, arată că necredința sinceră capătă dovezi! Și ție Dumnezeu ți-a dat multe dovezi care să te ajute să crezi; nu-i așa. Dar, le-ai luat în seamă? Vrăjitorii lui Faraon, au venit și i-au spus acestuia după cea de-a treia plagă care a încercat Egiptul: ”Aici este degetul lui Dumnezeu!” Dar inima lui Faraon s-a împietrit și n-a ascultat de Moise și de Aron….” Ex.8:19

Lui Faraon Dumnezeu i-a dat zece șanse să creadă și să asculte de Moise, lăsând poporul Israel să plece din Egipt. El însă le-a risipit pe toate, și a plătit prețul împreună cu cei din poporul său.
Câte șanse ți-a oferit Dumnezeu până acum? Ai luat aminte la felurile în care ți-a vorbit Dumnezeu? Sau poate mai aștepți încă o nouă șansă. Să nu uiți însă că șirul șanselor are un sfârșit. De aceea oprește-te și întoarcete la Dumnezeu înainte de a fi prea târziu!

3. Ce binecuvântări aduce a doua șansă?
Urmărind exemplul apostolului Petru și cel al lui Toma constatăm că beneficiind de a doua șansă ei au redobândit tot ceea ce au pierdut, ba încă și mai mult. Apostolul Petru a dobândit iertarea, părtășia cu Domnul și cu ceilalți apostoli, reabilitarea în fața ucenicilor și reinvestirea în slujire. Cine ar mai fi încredințat cheile împărăției lui Dumnezeu, unei persoane care s-a lepădat de trei ori, ba chiar s-a blestemat că nu-L cunoaște pe Domnul. Dacă oameni păstrează resentimente, Dumnezeu restaurează deplin.

Și în cazul lui Toma binecuvântările au fost deosebite. El a primit dovezi pentru o credință autentică, a câștigat o noua experiență cu Domnul, și a avut parte de părtășia cu ceilalți ucenici. El a fost întărit în credință și a slujit lui Dumnezeu ca apostol în India. A rămas credincios până la moarte și a fost martirizat în localitatea Myalpur, lângă Madras, în anul 72 D.Hr.

Despre Toma se spune că a avut un frate geamăn, de aceea el a purtat numele de ”Toma zis geamăn”. Numai că acestui frate al său nu i se dă numele. Acest fapt ne îndreptățește să spunem că sunt mulți oameni astăzi care sunt frați gemeni ai lui Toma, privind starea de îndoială și de necredință. Dacă te-ai asemănat lui în vremea de necredință, fii gata să-i fii geamăn și în pocăință și în credință.

Toma poartă pe nedrept numele de ”necredinciosul”, deoarece necredința lui a ținut numai opt zile. În ziua întâi a săptămânii, după opt zile de la învierea Domnului, el a făcut însă cea mai profundă mărturisire de credință, spunând: ”Domnul meu și Dumnezeu meu!” Ioan 20:28.

Prin această declarație el a recunoscut că Domnul Isus, Cel despre care a primit dovezi incontestabile că a înviat din morți, este Domn și Dumnezeu. După acest moment al întâlnirii cu Domnul, el a rămas credincios până la moarte. Indiferent însă de eticheta care i-a fost pusă de oameni, și a rămas până astăzi, Toma a ajuns un ucenic credincios care a slujit cu dedicare și a murit pentru credință.

Nu te lua după ceea ce spun oamenii despre tine și nu pierde cea de-a doua șansă. Fii atent la felul cum ți se descoperă Domnul Isus, și crede în El, lăsându-L să fie Domn al vieții tale. Apoi, slujește-i cu credincioșie până la moarte, fiindcă El este Domnul și Dumnezeul care merită!

Iuda fiindcă a alergat la oameni, a pierdut a doua șansă și și-a pus capăt zilelor, pierzând totul. Apostolii Petru și Toma au beneficiat de a doua șansă și au câștigat totul. Cu cine te asemeni? Nu pierde a doua șansă pe care ți-o oferă Dumnezeu, și asemenea apostolilor Petru și Toma, vei avea parte de binecuvântările care sunt pregătite de Dumnezeu și pentru tine.

Pastor Dan Boingeanu

Publicitate
Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s