Psihologul Daniel David despre situația românilor în perioada COVID-19

În România, ne aflăm în plin val al pandemiei, am avut record de îmbolnăviri, dar o parte a oamenilor par să nege existența virusului. De ce credeți că există o astfel de atitudine, negarea, neîncrederea în comunicarea oficială, preferința pentru teoriile conspirației, cum s-a ajuns aici?

Daniel David:

  • Cred că sunt mai multe cauze și etape. Pe de o parte, avem un nivel de neîncredere interpersonală, unii în ceilalți, și o neîncredere mare în instituții. Iar automat încrederea în comunicarea pe care o fac instituțiile este pusă sub semnul întrebării.
  • A doua cauză este nivelul de alfabetizare științifică foarte scăzut. În 2010, când am scris Psihologia poporului român, a fost un studiu care arăta că 42% dintre români considerau că practis soarele se învârtește în jurul pământului și alte lucruri aberante.
  • Pe lângă aceasta, să ne amintim că acum avem 42% dintre tineri care au o anumită formă de analfabetism funcțional, iar asta nu s-a întâmplat din acest an.
  • Și atunci, combinând aceste trei lucruri nu trebuie să ne mire că teoriile conspirației înfloresc în România. Ele există în orice țară, dar apare întrebarea cât de influente sunt? În România, sunt foarte influente, și din cauza acestor trei factori.
  • De asemenea, oamenii de știință, experții, nu au curajul și poate nici motivația de a ieși în spațiul public și de a le aduce explicații oamenilor, pentru că spațiu public este unul foarte critic. Iar atunci nu sunt dispuși să își asume critici și înjurături pentru a apăra un punct de vedere care lor li se pare evident.
Publicitate
Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s