21 ianaurie – Ziua internaţională a îmbrăţişărilor
Ideea a fost lansată, în anii ’80, de un pastor american. Kevin Zaborney încuraja enoriaşii să-şi arate sentimentele în public. Sărbătoarea îmbrăţişărilor a trecut repede graniţele Statelor Unite, fiind adoptată şi în alte ţări din Occident.

Ce caracteristici caracterizează o îmbrățișare?
Sebastian Ocklenburg, Ph.D.
Deci, care sunt cele mai importante caracteristici ale unei îmbrățișări? În această postare, vom discuta următoarele 10 caracteristici.
1. Numărul de persoane (sau animale) implicate.
Prima caracteristică importantă a unei îmbrățișări este câți oameni sunt implicați. Cele mai multe îmbrățișări au loc între două persoane, dar uneori oamenii se angajează și în auto-îmbrățișare. Îmbrățișarea în grup nu este, de asemenea, neobișnuită, de exemplu, în echipele sportive după un gol reușit. În cele din urmă, unii oameni și-ar îmbrățișa și animalele de companie .
2. Durata îmbrățișării.
Oamenii diferă prin cât de mult se îmbrățișează. Îmbrățișarea medie durează puțin mai mult de trei secunde, dar unii oameni se îmbrățișează timp de câteva minute. Cercetările anterioare au arătat că durata îmbrățișării este legată de modul în care oamenii se simt despre aceasta, îmbrățișarea de cinci sau zece secunde fiind percepută ca fiind mai pozitivă din punct de vedere emoțional decât îmbrățișările de o secundă. Astfel, o îmbrățișare grozavă ar dura în jur de cinci până la zece secunde pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există și o limită superioară a duratei unei îmbrățișări plăcute. Pentru majoritatea oamenilor, îmbrățișarea poate deveni incomodă după un timp, așa că asigurați-vă că nu vă îmbrățișați prea mult.
3. Mișcarea diferitelor părți ale corpului.
O îmbrățișare între două persoane poate arăta foarte diferit – de la doar o ușoară atingere până la contact complet cu corpul. Astfel, este important să se caracterizeze mișcarea diferitelor părți ale corpului implicate într-o îmbrățișare. Acestea includ brațele (se folosesc ambele brațe, sau doar una?) și mâinile (unde sunt așezate?) ale tuturor persoanelor implicate în îmbrățișare.
În plus, partea superioară a corpului (oamenii arată contact cu pieptul și/sau cu umărul?), corpul inferior (oamenii arată contactul cu picioarele sau există un decalaj între corpul lor inferior?) și capul (există o formă de cap). contactul, de exemplu, prin sărutarea sau punerea capului pe umărul celeilalte persoane?) ar trebui luată în considerare. Deși s-ar putea presupune că mai mult contact cu corpul poate fi legat de o îmbrățișare mai sinceră sau de emoții mai puternice, această relație nu este bine înțeleasă științific. Probabil, este puternic modulat de preferințele privind spațiul personal și de a fi atins.
4. Cantitatea de presiune aplicată.
S-a sugerat că o presiune mai mare într-o îmbrățișare indică mai multe emoții pozitive față de persoana îmbrățișată. Prin urmare, etanșeitatea îmbrățișării și cantitatea de presiune aplicată celeilalte persoane trebuie măsurate.
5. Laturarea îmbrățișării.
S-a descoperit că majoritatea oamenilor preferă să se îmbrățișeze cu brațul drept conducând îmbrățișarea, iar dacă brațul stâng sau drept conduce îmbrățișarea este o caracteristică importantă a îmbrățișării. Cercetările au arătat că, în situații semnificative din punct de vedere emoțional, există o deplasare spre stânga a brațului care îmbrățișează, astfel încât lateralitatea este o caracteristică importantă a unei îmbrățișări.
6. Relația dintre oamenii care se îmbrățișează.
Relația dintre oamenii care se îmbrățișează este o altă caracteristică importantă a îmbrățișării. Majoritatea oamenilor care se îmbrățișează se cunosc dinainte, dar nu toți. Persoanele care se îmbrățișează pot fi parteneri romantici, părinți, copii, membri ai aceleiași familii sau prieteni. Cu toate acestea, uneori, îmbrățișam și oameni pe care nu îi cunoșteam în prealabil, de exemplu, când îmbrățișam pe cineva tocmai ne-a prezentat ca prieten al unui prieten la o petrecere.
De cele mai multe ori, am avea o relație pozitivă din punct de vedere emoțional cu oamenii pe care îi îmbrățișăm. Relațiile neutre pot fi, de asemenea, cazul, de exemplu, atunci când îmbrățișăm pe cineva pe care abia îl cunoaștem ca salut la un eveniment social. Uneori, unii oameni chiar i-ar îmbrățișa pe alții cu care au o relație negativă emoțional. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla atunci când îmbrățișați un membru al familiei înstrăinat la o înmormântare din cauza presiunii sociale de a face acest lucru.
7. Semnificația emoțională a situației.
Indiferent de natura relației dintre cei care îi îmbrățișează, îmbrățișările se pot întâmpla în situații pozitive din punct de vedere emoțional (cum ar fi să-ți oferi partenerului o îmbrățișare sinceră), situații neutre din punct de vedere emoțional (cum ar fi o îmbrățișare scurtă ca salut) și situații emoționale negative ( cum ar fi îmbrățișarea unui prieten în doliu la o înmormântare pentru a-l face să se simtă mai bine).
8. Contextul cultural al oamenilor care se îmbrățișează.
Cultura din care venim afectează puternic modul în care ne îmbrățișăm. Convențiile culturale (de exemplu, cât de conservatoare sau liberală este societatea) au influențat puternic cât de multă atingere socială arată cum ar fi îmbrățișarea oamenilor. Oamenii mai tineri și mai liberali din țările mai puțin conservatoare se îmbrățișează mai mult decât persoanele în vârstă din țările conservatoare.
9. Personalitățile oamenilor care se îmbrățișează.
Cât de mult se bucură uneori să îmbrățișeze o altă persoană depinde foarte mult de personalitatea acesteia . Oamenii care manifestă o deschidere interpersonală ridicată se bucură, de asemenea, de atingerea socială, cum ar fi îmbrățișarea, într-o măsură mai mare decât persoanele mai puțin deschise. În schimb, persoanele care prezintă un nivel ridicat de nevroticitate au o preferință mai mică de a atinge alte persoane decât indivizii mai puțin nevrotici.
10. Rolul traumei .
În cele din urmă, este important să luăm în considerare faptul că nu tuturor oamenilor le place să fie îmbrățișați de ceilalți. Unii ar putea fi experimentat traume care pot face o îmbrățișare să se simtă neplăcută sau chiar să declanșeze anxietate și panică. De exemplu, s-a demonstrat că pacienții cu o tulburare de anxietate sau PTSD preferă un spațiu personal mai mare în jurul lor pentru a se simți confortabil. Astfel, dacă cineva nu vrea să fie îmbrățișat, este foarte important să respecți acea dorință și să reții că asta nu înseamnă că persoana respectivă nu te place.
Sursa: Psychology Today